Algemesí Solidari inaugura l’aulari a Baasneree amb una gran festa per l’educació.

Els màxims representants institucionals del sistema d’Educació de Burkina Faso van assistir a la inauguració de les aules on podran estudiar 180 alumnes. El centre es completarà a partir d’ara amb els edificis per al professorat, administració, biblioteca i  latrines.

Per a la inauguració, la primera setmana de juliol es van desplaçar des d’Algemesí una delegació integrada per l’alcaldessa Marta Trenzano, els regidors Josep Bermúdez i Pau Montalvà i representants d’Algemesí Solidari, entre els quals estava el president Xavi Ferragud i l’arquitecte de les obres Joan Vicent Maravilla.

La delegació va arribar a la capital Ouagadougou, on va ser rebuda pel ministre d’educació del país, Jean Martin Coulibaly. Coulibaly va agrair el treball que està fent l’ONG perquè els joves puguen continuar estudiant en acabar l’ensenyament primari. El ministre va rebre dels portaveus d’Algemesí l’escultura d’una muixeranga, un dels símbols de la ciutat, i una edició on es descriu la festa major.

Aquesta és la segona vegada que la màxima autoritat en educació del país s’interessa directament pel projecte.  Cal destacar que només 26 de cada 100 habitants del país estan alfabetitzats.

Els representants valencians també es van entrevistar amb els tècnics de la zona per a poder abastir tot el complex educatiu d’energia solar.  Posteriorment van ser rebuts pel director general d’educació de la zona centre-nord de Burkina, Alphonse Keita, per a començar ja a preparar la construcció de la segona fase del projecte que inclou l’edifici de l’administració i les latrines.

Tampoc va faltar una visita al centre de salut de Baasneere  que Algemesí Solidari va restaurar abans de començar a construir l’aulari a petició de la població burquinesa.

Gran festa de l’educació.

L’obertura de l’aulari es va realitzar amb una gran cerimònia institucional i festiva a la qual van assistir pràcticament totes les autoritats educatives del país i administratives de la zona de Baasneere. Des de la delegada del ministre d’Educació, número dos del ministeri, Catherine Kabore, l’alcalde de Kaya, una important població veïna, a més del cap i l’alcalde de Baasneere i de representants de diverses ONG’s que treballen a la zona.  L’alcalde de Kaya, Aboubacar Ouedraog, es va comprometre a construir un pou d’aigua al centre educatiu, mentre el director d’Ocades-Càritas, Isidore Ouedraogo, va anunciar la donació de beques d’estudi per a 20 xiquetes.

L’alcaldessa d’Algemesí Marta Trenzano i el cap de la comunitat de Baasneere van intercanviar obsequis simbòlics de l’agermanament entre els dos pobles. L’aulari va ser  envoltat de teles de colors i un grup de música i ball va acompanyar la festa. Després d’obrir l’aulari, els xiquets corregueren a ocupar simbòlicament les seues cadires a la nova escola.

L’aulari te una superfície de 300 metres quadrats on es distribueixen tres aules interiors de 65 metres. Està concebut per a acollir l’ensenyament secundari ja que la fase primària ja s’està impartint tot i que en unes condicions deficients. Els xiquets acudeixen a estudiar a barracons o uns altres llocs molt precaris.  El procés d’alfabetització i educació que està implantant el govern burkinès se situa en aquest moment en el penúltim curs de primària, per la qual cosa, enguany les aules construïdes per Algemesí Solidari també serviran per als xiquets i les xiquetes més menudes.

Fer escola

La intenció final del projecte d’Algemesí Solidari és fer escola, a més de construir un edifici per a millorar el futur d’un xicotet i llunyà indret africà. Es tracta de què totes les persones que estan participant tant a Baasneere com des d’Algemesí aprenguen l’ofici d’obrer, noves tècniques de construcció o els valors humans dels habitants de la zona.

No debades, els blocs amb que s’han construït les parets estan fets amb la pedra i la terra que han treballat i transportat els ciutadans de Baasneere. Mentre l’empresa constructora alçava l’edifici, des de la Universitat Politècnica de València es dissenyava un sostre capaç de reduir la temperatura en l’interior de l’edifici una mitjana de 10 graus i un equip de voluntaris d’Algemesí supervisava les obres.

Cal recordar que, en aquest projecte, Algemesí Solidari ha obtingut la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí, les universitats públiques valencianes, la parròquia Maria Auxiliadora d’Algemesí, l’institut Arabista Ribera de Carcaixent, a més de diverses empreses locals. Recentment s’ha sumat a la iniciativa el col·legi Alberto Tortajada d’ensenyament especial d’ Algemesí. Els seus alumnes han fet una recollida de fons per al projecte de Basneere que va ser rebuda amb molta il·lusió pels socis de la nostra organització.

Leave a Reply

Your email address will not be published.