Algemesí Solidari és ja un exemple d’èxit per als experts en l’aplicació a la societat de les edificiacions amb terra.

Algemesí Solidaridad SosTierra

La nostra associació ha participat en el Congrés SOStierra2017 d’arquitectura tradicional de la terra amb els projectes que s’estan desenvolupant a Baasneere i al barri del Raval d’Algemesí.

El congrés celebrat este mes a València, concretament a la Universitat Politècnica, persegueix un projecte encaminat a recuperar l’arquitectura tradicional de la terra i que aquesta es puga aplicar en la rehabilitació i construcció d’edificis per així aconseguir una arquitectura sostenible.

La iniciativa del congrés es basa en la varietat dels materials que disposa cada poble, des de les terres fins a les fórmules de construcció com ara les parets o l’adob. Tot plegat representen un patrimoni cultural respectuós amb el medi. El fet és que tant les tècniques com l’ús dels materials autòctons va començar a desaparèixer a partir dels anys 50 del segle passat, substituïts per nous materials i mètodes, i ara es tracta de recuperar-los per als usos en què es puga aplicar.

Algemesí Solidari va presentar en uns panells els resultats socials que ha aconseguit amb la tècnica BTC, blocs fets amb terra i pedres premsades, que és la tècnica més avançada que es va arribar a fer amb terra. Va mostrar la construcció de l’aulari fet a Baasneere, dins el projecte del Centre Educatiu de Secundària, i la participació dels residents del poblat en l’elaboració dels BTC. Aquests aportaven la terra i les pedres per a després fer els blocs amb els quals construir l’escola.

La tècnica, feta a Baasneere va ser utilitzada posteriorment en el projecte de construcció d’una biblioteca en un dels barris d’Algemesí amb la participació dels mateixos veïns de molt bona gana. En aquets moments, el material primari per a la construcció, els atovons, ja estan fets.

Cartell del Congrés SOStierra2017

arquitectura tradicional

Publicació del Congrés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El assistents al Congrés, procedents dels llocs més remots del planeta que treballen l’aplicació d’aquestes tècniques, van mostrar un gran interès amb les formes en què Algemesí Solidari les ha fet servir. A més, els representants de l’associació que hi van acudir, JoanVi Maravilla i Joan Nacher, també van conèixer de primera mà altres tècniques arquitectòniques antigues utilitzades a països llunyans per a evitar catàstrofes.

 

Baasneré Algemesí Solidari

El projecte de Baasnere ja publicat.

El treball que s’està fent al barri del RAval.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les aportacions socials d’Algemesí Solidari han passat ja al coneixement mundial perquè puguen ser aprofitades. Aquestes formen part d’una publicació internacional on s’expliquen detalladament com s’ha dut a terme cadascun dels dos projectes.

 

Si voleu més informació ací teniu aquests enllaços:http://sostierra2017.blogs.upv.es/files/2017/09/Info-Expos.pdf

http://sostierra2017.blogs.upv.es/home/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.