Arranca Pobresa Zero als Centres d’Educació d’Algemesí sota el lema “Innovant contra la Violència”

Aquesta setmana 21 centres educatius, des d’infantil fins l’Educació d’adults, de tot Algemesí han començat les activitats que enguany envolten Pobresa Zero. Prop de 5 mil alumnes de totes les edats estan treballant el concepte de la “No violència”. La violència provoca pobresa i des de “Pobresa Zero” s’entén que les escoles són un lloc important on arrelar en les persones la idea de No-Violència. La campanya culminarà el dia 28 amb la finalització dels treballs i l’eixida al carrer de tots els col·lectius de la nostra ciutat.

Les escoles d’Algemesí han arrancat ben fort les activitats contra la No-Violència. Fins i tot, moltes de les activitats que s’hi han suggerit per a aquests dies, s’allargaran durant tot el curs escolar en molts col·legis. Des d’Algemesí Solidari ens hem detingut en una de les escoles  participants: El Centre Escolar Blasco Ibáñez. Tant des dels menuts d’infantil fins els més majors de sisé de primària han començat a abordar amb entusiasme la no violència en les seues activitats diàries.

El projecte, que s’està desenvolupant en tots els centres educatius, es basa en un conte en el cas d’infantil i de primària, a més de material per a fer pensar, i vídeos o pel·lícules en el dels centres de batxillerat i centres de majors. A tot açò s’afegeixen unes altres eines que van sorgint durant la convivència per a resoldre conflictes. El resultat el podrem vore tots els veïns en la cercavila contra la pobresa programada per al dia 27 en forma de pancarta.

Entrem a l’escola Blasco Ibañez d’Algemesí

En la classe d’infantil, de cinc anys, del col·legi Blasco Ibañez, els xiquets s’han trobat només començar la setmana amb una caixa misteriosa dins l’aula. A poc a poc, mestres i menuts van acostant-se a la caixa perquè no saben res del seu contingut. És un misteri. Al remat entre tots obrin la caixa i apareixen dos sobres numerats. En el primer, escrit en paper, la caixa diu qui és. És una caixa de sentir i de pensar per a evitar la violència. En el segon els fa un regal que està a la biblioteca de l’aula. Un menut molt espavilat corre on estan els llibres i descobreix un nou conte. Quina enrabiada, diu en el títol. Comencen a llegir-lo amb molta atenció:

Un xiquet arriba a casa de jugar a tennis amb la raqueta trencada. Està molt enfadat. Son pare li ha preparat un sopar que tampoc li agrada i ell marxa a la seua habitació cada vegada més roig i empipat. El xiquet està tan roig que per la boca li ix una gran bafarada que es converteix en un monstre que li destrossa tot allò que troba, bé siguen joguets o bé records. El xiquet lluita perquè el monstre no faça més malifetes i a poc a poc va calmant-se. Aleshores el monstre es va fent menut fins que el xiquet aconsegueix tancar-lo dins una caixa per a què no isca mai més d’ella.

Els menuts de la classe expliquen quan s’han enfadat i què han sentit. Dibuixen els seus sentiments en forma de monstre, fan una bola amb el paper dibuixat i el tanquen a la caixa. Tots es queden molt molt contents.

El xiquet está tan enfadat que li surt de la boca un mostré roig

Infantil 1

La Caixa de Sentir i de Pensar ens ha regalat un conte!

 

 

 

 

 

 

 

 

Infantil 3

Dibuixem el nostre mostre

Infantil Blasco Ibáñez Pobresa Zero

Tanquem el monstre a la caixa

 

 

 

 

 

 

 

En sisé de primària l’activitat canvia però el resultat és molt semblant. Els xiquets d’onze i dotze anys visionen un conte on dos monstres, un de color blau i un altre roig que viuen a les parts contràries d’una muntanya, xarren cada dia per un forat que les comunica. Una discussió molt babaua fa que s’enfaden i mamprenguen a llançar-se els cudols de la muntanya fins que aquesta resta enderrocada. Aleshores s’hi troben, raonen i es fan amics de nou.

Tot seguit, els xiquets expliquen situacions en les quals s’enrabien molt. S’alcen per l’aula i van buscant-se per a conéixer les enrabiades dels amics i companys. Posteriorment se’ls reparteixen les siluetes dels dos monstres. Ací omplin amb una frase les pancartes del dibuix. En el monstre blau diuen allò que no els agrada i en el roig allò que els fa ràbia.

Primària Pobresa Zero 17

Dos monstres es comuniquen per un forat de la muntanya..

Primària pobresa Zero

Ens contem per quis motius s’enfadem

 

 

 

 

 

 

primària pobresa zero

Ara ens ensenyem a controlar la ràbia

Primària Pobresa Zero

Escrivim les pancartes dels nostres monstres i les pengem.

 

 

 

Aquesta gran cadena de motius que enfaden està ja a un gran mural, que es veu a la foto, en la paret de la classe. Açò és només el principi. Saben que abans de la violència, siga del tipus que siga, hi ha una enrabiada. I aquesta és la que cal controlar.

Totes les activitats que s’estan desenvolupant en els centres escolars han sigut dissenyades, consensuades i preparades per la comissió encarregada de Pobresa Zero on participen psicòlegs, pedagogs, mestres i voluntaris dels diversos centres educatius d’Algemesí.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.