Jornades al voltant d’Àfrica

cartell-Jornades-Àfrica-2015El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament d’Algemesi, integrat per les ONG’s locals i partits polítics, en col·laboració amb associacions ciutadanes, ha decidit tornar a organitzar la Setmana Àfrica, davant l’interès que va despertar l’edició anterior.

Amb la Setmana Àfrica celebrem el Dia Mundial de l’Àfrica, proposant-nos com a objectiu desmuntar els forts prejudicis que condicionen la visió del Continent i la seua gent per part dels occidentals.

Es tracta de prejudicis creats interessadament pel colonialisme, però que gairebé diàriament alimenten els mitjans de comunicació, i als que de vegades col·laboren també les pròpies ONG’s, en associar Àfrica a epidèmies, fam, cataclisme, guerres, a homes i dones que fugen desesperat dels seus països … En definitiva, una amenaça, un continent fallit, condemnat a sobreviure de l’almoina o l’ajuda exterior.

No neguem que aquelles desgràcies formen part de la seua realitat, però estem convençuts que l’Àfrica és alguna cosa més, que se’ns està ocultant el seu potencial econòmic, demogràfic, cultural i humà, que el seu futur ja està en marxa malgrat enormes traves internes i externes. Aquest és el nostre propòsit, descobrir la seua altra realitat més rica, complexa i esperançadora, i això escoltant la veu dels propis africans a través de la seua literatura, pensament, cinema, art, música … I cedint el protagonisme als africans que conviuen entre nosaltres.

Acompanyem el programa d’activitats, algunes ja realitzades, com les conferències sobre Literatura Africana a dos Instituts, per un doctorant senegalès i un periodista congolès. No cal insistir en el nostre desig de compartir amb vosaltres aquesta Setmana Àfrica 2015, des del 25 de maig al 5 de juny. T’esperem.

Una forta abraçada