La pel·lícula mauritana Timbuktu tanca dijous a les 19 hores les Jornades d’Àfrica organitzades pel Consell Municipal de Cooperació.

El film ens mostrarà el Gihaidisme, la denominada guerra santa, des de dins i seguirà amb una xarrada entre els assistents i l’estudiòs del món àrab i l’Islam Mohammed Khadim.

Timbuctú és una població de la República de Mali, punt de trobada entre l’Àfrica Occidental, les poblacions nòmades dels berebers i dels àrabs del Nord. Des del segle XIV ha sigut un centre universitari, intel·lectual, espiritual i de difusió de l’Islam a tota Àfrica. Ací és va crear fa més de 600 anys  una de les primeres universitats del món i es va desenvolupar una cultura oberta a la civilització clàssica de Roma i Atenes.

La pel·lícula Timbuktu, del director Abasherramane Sissako es desenvolupa en eixe context. El treball mostra tota una sèrie d’històries que ens acosten a les terribles circumstàncies que es viuen quan un grup de persones fanàtiques i armades es creuen propietàries de les vides dels pobladors. Els habitants comencen a patir les lleis primitives, les limitacions, la injustícia i la prepotència. Però els habitants mantenen la seua essència culta i lliure. Els guerrers s’enfronten a persones amb principis que saben que a causa d’aquell enfrontament van a ser castigats amb la presó, la humiliació o la mort.

 

 

 

 

 

 

La pel·lícula mostra un paisatge desert, dominat pels vehicles militars i les mesquites com a centre de resistència i reflexió. Entre tots buscaran la forma d’enfrontar aquesta situació. Darrere, com a teló de fons, trobarem  la bellesa d’Àfrica.

 

Un debat on tota la ciutat pot opinar i entendre el conflicte de la Gihad

El film tanca les activitats programades amb ocasió de les Jornades d’Àfrica que començaren el passat dia 24 de maig i que han inclòs prop d’una desena d’actes.

La convocatòria ha sigut tot un èxit, especialment els debats que s’han celebrat en els centres d’educació públics on ha sigut molt intensa l’exposició en torn a la vida dels africans fora del seu entorn.

Amb el film Timbuktul’organització de les jornades vol abordar un altre dels grans assumptes que afecten al món i donar a conèixer com es viu a un territori culte i musulmà el conflicte de la Gihad Islàmica, entès com a guerra contra els enemics de l’Islam.

El moderador i presentador d’aquesta pel·lícula serà Mohammed Khadim, tècnic, amb estudis àrabs i islàmics, de la fundació CEPAIM d’Alzira on es  treballa per a aconseguir una societat igualitària que afavorisca les persones més vulnerables i, especialment, les persones immigrants.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.