“No és un país para negras” atrau l’interès de menuts i grans de tots els llocs i ètnies amb una gran afluència de públic al Teatre Municipal d’Algemesí .

L’obra de teatre “No es un país para negras”, de l’autora i actriu Sílvia Albert, va aconseguir  els seus objectius, de transmetre el seu missatge,  a Algemesí on ha arribat procedent de Madrid i Barcelona.

La sessió va ser presentada per un equip de joves que van introduir a l’espectador en la història de l’obra. “Una jove catalana de color que quan fa 40 anys no sap qui és perquè, en realitat, la societat no integra a les persones amb un aspecte diferent”

Sílvia va fer un recorregut per aquests 40 anys des de l’Àfrica a Catalunya interpretant diversos personatges.En acabar l’obra va arribar el torn del públic que va estar debatent durant prop d’hora i mitja en torn de la història. Es van escoltar els testimonis de joves i majors  d’origen magribí, del continent africà i fins i tot de l’ètnia gitana. Tots ells coincidents amb el missatge que pretén transmetre l’obra. A més, també estaven representats entre el públic el col·lectiu de persones sordes per als quals hi havia un intèrpret que va transmetre tant l’obra com el debat al llenguatge de signes.

El col·loqui entre els assistents, que ompliren la sala, va estar dirigit per la mateixa protagonista Silvia Albert i per Deborah Ekoka,  de la llibreria United Minds a València. Deborah és valenciana, de pares guineans i valencians intenta, conjuntament amb un soci, mitjançant  la llibreria recuperar i difondre la cultura Africana. Ella va xafar l’Àfrica fa poc perquè Guinea va ser Espanya fins al 1968 i per tant , a pesar que els seus pares són espanyols ha hagut de lluitar contra tots els estereotips que comporta el seu color de pell.

La intervenció de la diversitat que completava la sala va fer pensar que realment el títol de l’obra pot aplicar-se a tos els col·lectius diferents siguen magribis, gitanos, africans o procedents d’un altre indret. “La integració real no es dóna”.

Des de l’Organització, Roser Ferragud, va ressaltar el grau de sensibilització demostrat pels ciutadans d’Algemesí davant els problemes que s’estan explicant en aquestes jornades. Va matissar que serà necessari un treball addicional per a aconseguir que aquests tipus d’activitats tinguen una transcendència en la pràctica i la necessitat que s’involucren en l’organització les regidories d’educació i cultura. Ara mateix, les jornades i els actes corren a càrrec de la regidoria de Cooperació.

 

Arranca el temps de llibres

Les pròximes activitats de les Jornades al voltant del Dia d’Àfrica se centraran en els llibres.

Dilluns que ve, dia 28, comença a la Biblioteca Municipal una exposició de llibres d’autors i autores del continent africà que no ens podem perdre. A més, dijous, en el club de lectura de la mateixa biblioteca coneixerem a fons l’obra de  l’escriptor de Moçambic Mia de Couto “La confessió de la Lleona” comentada per la també escriptora Àngela Nzambi .

 

Mia de Couto

Àngela Nzambi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dilluns us esperem a la biblioteca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.