Els Xiquets d’Haku, devastat pel terratremol, ja tenen una escola. Gràcies Algemesí. Gràcies Banderes Per Nepal.

 

Ja van a escola

      Un grup de voluntaris d’Algemesí  constituits en Banderes per Nepal ha aconseguit  ajudar a què els menuts d’Haku, ja puguen anar a una escola. Haku és la població més perjudicada pel terratremol de 2015. A més, l’equip  va aportar a la zona productes de primera necessitat en els mesos posteriors al sisme. Banderes per Nepal ha treballat amb  associacions humanitàries i  administracions per a aconseguir  la construcció de l’escola. Tot gràcies a la seua persistència i a la generositat dels ciutadans d’Algemesí que han contribuit a millorar aquesta catàstrofe.

Ells mateixa ens expliquen com ha sigut aquest llarg treball des què fa més de dos anys, la terra de Nepal va tremolar.

Gràcies Banderes per Nepal!

Motivació i origen del Projecte

El 25 d’abril de 2015 es va donar lloc en Nepal el terratrèmol més devastador de la història recent i encara queda treball per reconstruir la zona. Aquell moviment sísmic de magnitud 7,8 Mw canvià en pocs minuts la vida de milers de persones i enderrocà centenars d’habitatges, temples, escoles i hospitals.

Provisionalment milers de ciutadans viuen en campaments simprovisats amb condicions precàries fins que reconstruïsquen algunes vivendes.

 

 

 

 

 

 

 

Arranca el projecte

Aquest Projecte comença amb una parella d’algemesinencs, Joanma i Mª Àngels, amants de la muntanya que després d’alguns viatges a Nepal crearen forts vincles amb gent local que quedarien per sempre.

Fou poques setmanes després del terratrèmol quan plantejaren la idea d’un projecte solidari per tal d’ajudar a la gent de Nepal. Amb la intenció de donar-li forma

Es va decidir realitzar un viatge directament al Nepal  amb la col·laboració d’un grup de gent disposada a ajudar i a viure de primera mà la situació del país després del sisme.

 

 

 

 

Viatge a Nepal i elecció del projecte

 

El mes d’ Abril de 2016 es va fer el viatge a Nepal. Durant l’estada es va a aprofitar per a reunir-nos amb diversos responsables de projectes amb els que prèviament s’havia contactat.

En el viatge d’anada vam dur roba que havia sigut confeccionada per una associació de Picassent, de dones que cusen roba per al tercer món. En Kathmandú la vam donar a un centre dirigit per un valencià que acull a dones excloses i a xiquetes orfes.

De tots els projectes que es van valorar, el projecte que més necessari i útil a llarg termini es va trobar va ser la construcció d’una escola per a xiquets en un del pobles més afectats, Haku. L’associació que duu a terme aquest projecte es “Healing Haku” i vam tindre el plaer de reunir-nos amb Dinesh, el seu responsable i originari de Haku.

Aquest contacte es va conseguir gràcies a una associació de l’Eliana (CIM) qui estava col·laborant amb un projecte d’ells. La persona que ens va enllaçar, Edyta, és una periodista polaca amb qui mantenim el contacte per correu electrònic de tots els avanços que fem i també es qui s’encarregarà de reportar-nos la informació i avanços de Haku.

Amb aquesta iniciativa es van utilitzar banderes d’oració nepalís, un article originari i exclusiu del país, per a vendre-les i recaptar la major quantitat possible de diners. Es va comprar una gran quantitat de banderes. Per a abaratir al màxim els costos, la majoria de les banderes les portàrem als nostres equipatges en el viatge de tornada.

 

Va ser en aquell moment quan va nàixer “Banderes per Nepal”

 

Accions, campanyes i activitats per a la recollida de diners

 

Per a donar la major difusió possible al projecte es va dissenyar un logotip i uns cartells que el representaven. Aquest disseny, igual que les caixes per als establiments, van ser realitzats per “La Casa Cantonera” de forma desinteressada i a més va servir per a promocionar-nos a les xarxes socials i als establiments que s’oferiren per a col·laborar amb “Banderes per Nepal”. Algemesí Solidari ens va cedir un espai a la seua pàgina web i ens va donar suport i difusió en els seus actes.

 

També la col·laboració d’ACSA, comerços d’Algemesí no vinculats a aquesta associació i altres pobles van ser molt importants per a donar a conèixer a gran part de la població el projecte d’ajuda a Nepal que s’estava duent a terme.

En tots aquests comerços es va deixar una Caixa amb 30 banderes que es venien a un preu de 5 € que anirien destinats íntegrament a Healing Haku. Es repartiren un total de 80 caixes en més de 50 establiments.

Una bona idea per a incitar a la gent a comprar banderes va ser que les penjaren en els balcons i quantes més, millor.

 

A banda de les banderes també s’organitzaren altres activitats per a atraure a més gent. Al llarg de l’any es van fer en diverses ocasions:

  • Eixides al mercat d’Algemesí
  • Col·laboració el dia de Pobresa Zero
  • Concerts de bols tibetans
  • Participació a la trobada d’escoles en valencià

 

 

 

 

 

A mesura que s’anaven recollint diners s’anaven ingressant en un compte que, mitjançant Algemesí Solidari, s’anaven transferint a “Healing Haku” per a que pogueren anar avançant en la construcció de l’escola.

Les primeres imatges ens arribaren passats uns mesos i ja es podia vore l’estructura bàsica de l’escola.

La primera donació que es va fer, va servir per comprar el mobiliari de les aules: taules, cadires, prestatges…

Les següents aportacions van anar destinades a material escolar ja que l’escola estava ja en funcionament.

 

 

L’escola

Resultat i tancament del projecte

 

Finalment, s’han aconseguit un total de 10.000 euros, que mitjançant Algemesí Solidari ja s’han fet arribar a l’organització Healing Haku de Nepal. També els contactes d’aquesta organització, Edyta i Dinesh, ens han fet arribar els justificants de les inversions realitzades acompanyat d’algunes fotografies que mostren allò que no té preu.

 

L’alegria de xiquets pràcticament sense recursos que després de més de 2 anys poden tornar a anar a l’escola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.