Camps de treball

La forma en què es vehicula l’acció directa a Baasneere és a través del que hem anomenat camps de treball. Anualment hem intentat que almenys se’n realitzara un, amb finalitats diverses. Hi solen participar diferents persones que estan interessades en la cooperació en algun dels diferents àmbits de treball (eduació, sanitat, infrastructures…) A partir, de 2015, tanmateix, s’incrementarà la freqüència dels camps com a conseqüència de l’inici de la construcció de l’escola.

El 19 de setembre de 2010, dos membres de la nostra associació, Xelo Sanchis i Xavier Ferragud, visitaren el poble de Baasneere. Fou en un dels primers contactes amb aquesta població per a compartir la voluntat d’agermanar el poble de Baasneere amb el d’Algemesí.

En desembre de 2011 férem el primer Camp de Treball pròpiament amb set voluntaris d’Algemesí a propòsit de la construcció d’un pou finançat íntegrament per l’associació i sol·licitat per la comunitat de Baasneere. Aquest projecte va ser demandat de manera especial pel col·lectiu de dones del poblat, que són les que juntament amb els xiquets i xiquetes es fan càrrec de transportar l’aigua per a us domèstic a les cases.

En desembre de 2013, es va realitzar el segon Camp de Treball amb sis voluntaris i el segon projecte sol·licitat pels ancians del poblat: la rehabilitació del Centre de Salut. A Baasneere hi ha un infermer i una matrona que, amb l’ajuda de voluntaris locals, atenen tota la població de més de 10.000 habitants i que es troben en un radi de més de 10 km. El centre sanitari compta amb una edificació d’atenció general, una altra que és la maternitat i una tercera que és la farmàcia. Les edificacions tenen més de 20 anys i necessitaven una intervenció per tal de reparar totes les deficiències originades per les pluges i el pas del temps. Durant aquest camp de treball, es va propiciar també el contacte entre escolars de les dues poblacions. També es van realitzar unes gravacions amb la finalitat de fer uns xicotets documentals sobre la vida en Baasneere, que posteriorment es presentaren a Algemesí: “La rehabilitació del Centre de Salut”; “Ser dona i mare a Baasneere”; “L’escola de Baasneere”

En agost de 2014 es va realitzar el tercer Camp de Treball, amb la participació de vuit joves voluntaris que conjuntament amb set joves de Baasneere dugueren a terme una sèrie d’activitats lúdiques i educatives per a 80 xiquetes i xiquetes del poblat. L’experiència, com la resta dels Camps de Treball, va ser molt positiva, tant per als voluntaris d’Algemesí com per als joves i xiquets, i en general per a tot el poblat de Baasneere. Tant és així, que en la mateixa revisió de final del Camp de Treball al poblat, ja es va determinar fer una altra experiència amb altres joves i xiquets per a l’any 2015.

Finalment, a principis de març de 2015, abans que començara la calor més forta i pesada de les zones del nord de Burkina, es va fer un primer camp de treball per a signar el conveni definitiu de construcció de l’escola amb l’alcalde de Kaya, presentar el projecte a la població de Baasneere i programar l’execució de l’obra per a tot l’any. Hi participaren sis voluntaris, entre ells un membre del govern municipal d’Algemesí, que realitzaren un gran nombre d’entrevistes i tràmits necessaris per engegar les obres.