Corre la veu! Tornem a Baasneere. Preparem el pròxim campament.

Campament Basneere Algemesí Solidari

Noelia, Salut, Vicent, Anna, Majo, Rosabel, Némata ,Wendsongdé, Raimata, Abdoulaye, Aminata, Roger, Vincent, Nafissatou, Larissa, Ida, Hubert, Miriam, Elise, Rasmata, David, Lea, Maria, Nestor, Yacouba, Florence, Debora, Alaye, Adama, Salamata…  Són noms d’una xicoteta part de joves i menuts de Baasneeré i d’Algemesí que el mes d’agost compartiren quinze dies intensos a aquesta zona de Burkina Faso.

Durant la vesprada de divendres els sis  joves que van viatjar a l’Àfrica des d’Algemesí ens van explicar unes conclusions que no hauríem imaginat si ells no ens ho hagueren contat.

Cadascun d’ells, des què ha començat el curs laboral i passades les festes, amb les experiències reposades i contrastades, no perden ocasió per a explicar als amics tot allò que van aprendre en només dues setmanes.

 

És la tercera vegada que es fa el campament de Baasneere. En els últims dos anys un grup de 30 persones van estar treballant per a recollir els diners suficients i que cinc d’ells pogueren formar part del campament. Han eixit al mercat fent coques salades o dolces i servint cafè o llet a canvi de la voluntat. Van confeccionar bosses solidàries per a què, amb la seua venda, els menuts de Baasneere menjaren en el campament i que el viatge dels voluntaris no representara una càrrega econòmica a les famílies valencianes.

Els nostres joves van destinar una part dels guanys obtinguts amb les seues activitats amb les famílies més necessitades d’Algemesí, per tant el treball de recollida va ser molt insistent.

 

Una part dels voluntaris d’Algemesí

Explican-nos l’experiència

 

 

 

 

 

 

 

En dos anys recolliren el preu de l’estada, el viatge, ajuda econòmica per a repartir dins Algemesí. Els voluntaris pagaren 300 euros cadascun per poder acudir a Baasneere i fer de monitors.

Va arribar el mes d’agost i tots ells eixiren cap a Baasneere carregats d’il·lusió amb les maletes plenes d’idees per a jugar, cantar, ensenyar, aprendre o menjar junts. Unes farmàcies d’Algemesí els van donar medecines i els veïns aportaren 300 parells de calcer. Allò que més necessiten.

Una volta allà, a més d’entregar medecines i calcer, es van convèncer que no feia falta més que obrir la seua ment a una manera de viure per a gaudir, saber més i poder tornar a casa per a compartir-ho.

Pensar, compartir, i ser qui ets

Els joves ens ho van explicar pam a pam. Ens va detallar per què El Mercat és l’eix vertebrador de tota la zona, on funciona l’intercanvi de productes, destinat a què tots els ciutadans tinguen un punt de trobada on parlar, comentar i avançar. El mercat els va ensenyar que tots els integrants d’una família ajuden, bé tenint cura dels nadons o ajudant en allò que fa falta. La família funciona en tots i cadascun dels aspectes.

Les dones, cuineres del campament, els demanaven ingredients i els monitors acudien al mercat tranquil·lament i sense les pressions d’un rellotge que marca les hores.

Ens van mostrar amb imatges les diverses activitats que van fer els menuts. Va ser el cas cada dia de dinar tots junts d’un menjar amb carn dins una mateixa cassola . Aquest menjar, inusual en la seua dieta, es va convertir en un acte de solidaritat on els mateixos xiquets es preocupaven que ningú es quedara sense una ració, sense pensar en aclaparar-ho tot amb avarícia . Els jocs de competició, segons van explicar són els seus preferits.

Basneere 2017 Algemesí Solidari

Jugant en rotgle

A Baasneere, els seus ciutadans grans i menuts són ràpids i àgils. Però van aprendre que val més el benestar dels que juguen que guanyar un joc. Molt prompte van ensenyar les seues danses i van aprendre les valencianes.

Totes les activitats es feien en l’antiga escola, però un dels dies van anar visitar el nou Centre, construït per Algemesí Solidari, i se’ls va sumar una bona part de la pobació. Van visitar el centre de salut, remodelat per Algemesí Solidari i el pou d’aigua on un sistema de rodes afavoreix l’extracció d’aigua.

No faltaren les excursions que van servir per a compartir bones passejades, raonant i cantant, inclús el viatge al Zoo va demostrar que tots els infants, d’aci i d’allà es comporten i senten de la mateixa manera.

L’aulari. Primera fase del Centre Educatiu que s’està construit a Baasneere

Algemesí Solidaridad 2017

Menjant tots junts

 

 

 

 

 

 

 

 

Integrant-se en les Tradicions i observant l’evolució

Els nostres joves van viure la festivitat del 15 d’agost en directe. Com ací és una festa religiosa. La gran diferència és que allà se celebra dins l’edifici de cult amb balls i moltes cançons. És tota una festa.

Van visitar la vivenda del cap del poblat, Naaba Boulga. que recordem va estar a Algemesí en setembre.

L’oratge tampoc no és cap problema d’acord amb el seu testimoni. La seua adaptació a les pluges és excepcional i no comporta un canvi de planificació en la vida diària.

Per als menuts de Baasneere acudir al campament cada dia és una gran il·lusió. Eren capaços de recòrrer una hora caminant, des de sa casa, per estar allà a primera hora. Molts d’ells restaven al campament fins la vesprada on cantaven i ballaven al toc del guitarró que es va portar Vicent.

Un dels grans impediments, segons els nostres voluntaris, va ser la llengua. Els menuts parlen en moré i pocs coneixen el francés. Deixar-se ajudar pels monitors de Baasneere va ser fantàstic.

Ara, tots ells, esperen la nova visita dels nostres. Nosaltres esperem amb ganes noves experiències dels nostres joves per a poder aprendre a valorar la nostra cultura, viure millor i ajudar a la societat que ens ha tocat.

 

VENIU A BAASNEERE, COMENCEM JA A PREPARAR ACTIVITATS!

AMB UNA TELEFONADA T’HO EXPLIQUEM TOT:

656 97 73 18

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.